HATAY'DA BİR HİTİT PRENSİNE AİT MÜHÜR BASKISI İLE TABLET BULUNDU

Aççana Höyük Kazıları Başkanı Doç. Dr. Murat Akar:
" 3400 yıllık tablet ve öncesinde bilinmeyen bir Hitit Prensinin mühür baskısı bulundu"

Kültür ve Turizm Bakanlığı adına ve Türk Tarih Kurumu’nun desteğiyle Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Aççana Höyük’te Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi  Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü, Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Akar başkanlığında yürütülen kazılarda yaklaşık 3 bin 400 yıllık tablet, silindir mühürler ve bir Hitit Prensine ait 3 bin 250 yıllık mühür baskısı bulundu.

Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Murat Akar, yaptığı açıklamada, bölgedeki kazı çalışmalarına Kültür ve Turizm Bakanlığı adına ve Türk Tarih Kurumu’nun desteğiyle 6 aydır ara vermeden devam ettiklerini söyledi.

Bu yılki yürütülen çalışmalar kapsamında önemli sonuçların elde edildiğini aktaran Akar, uzun süren çalışmalar kapsamında bulunan tablet, silindir mühürler ve kil topağı üzerine mühür baskısının heyecan verici buluntular olduğunu ifade etti.

Doç.Dr. Murat AKAR, bulunan tabletin üzerindeki Akadça çivi yazılı metin hakkındaki bilgilendirmesi şöyle oldu.

"Yaklaşık 3 bin 400 yıllık tablet ve beraberinde bulunan silindir mühürler bize özellikle bölgenin Mitanni İmparatorluğu hakimiyeti altında olduğu dönemdeki yönetim biçimi ve idari pratikleri hakkında bilgiler vermekte. Son günlerde açtığımız yeni kazı alanımızda bulduğumuz bir diğer önemli buluntu ise 3 bin 250 yıllık bir “bulla” yani kil topağı üzerine mühür baskısı. Bu buluntu, bölgenin Hititler'in kontrolü altına geçtikten sonraki dönemde yaşananları anlayabilmek, idari ve politik dinamiklerini tanımlayabilmek adına bu yılın en önemli keşiflerinden biri olduğunu söyleyebiliriz."

Buluntuların Orta ve Geç Tunç Çağı’nda Mukiş Krallığı'nın başkenti olan Aççana Höyük Eski "Alalah" kentinin idari ve arşiv pratikleri hakkında bilgiler sağladığına dikkati çeken Akar, "Bulduğumuz yazılı belgeler son derece heyecan verici. Burada idareci bir sınıfın varlığını bize gösteren silindir mühürler ve mühür baskılarını daha önce de bulduk. Ancak bu son bulduğumuz, üzerinde hiyeroglif Luvice yazı olan mühür baskısı bize Alalah’taki diğer yazılı belgelerde yer almayan, ismi karşımıza ilk kez çıkan bir Hitit Prensinin adını veriyor. Bu Hitit prensinin ismini şimdilik bir sır perdesi arkasında bırakıyoruz. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü Hititoloji Ana Bilimdalı Başkanı Doç. Dr. Hasan Peker’in yakın zamanda tamamlayacağı çalışmalar kapsamında Hitit prensinin ismi bilim dünyasına duyurulacak. Bu buluntu bizim için Hititlerin Güneydoğu Anadolu ve Kuzey Suriye’deki yönetim politikasını tanımlamak, anlamak ve bölgenin Tunç Çağı’nın sonundaki idari dinamikleri tanımlamak adına da son derece önemli bir keşif oldu."