Bir dizi temasta bulunmak üzere Hatay’a gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, üniversitemizde düzenlenen “Girişimci ve İnsani Türk Dış Politikası” konferansında öğrencilerle bir araya geldi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Kaya, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve beraberindeki heyeti ağırlamaktan duydukları memnuniyeti ifade etti ve ardından Üniversitemizle ilgili kısa bir brifing verdi.
Konuşmasına Hatay’ın medeniyetlere beşiklik etmiş, insanlık tarihinin dönüm noktalarına da şahitlik etmiş bir şehir olduğunu belirterek başlayan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Hatay’ın Türk Dış Politikası bakımından da farklı bir yeri olduğunu söyledi. Hatay’ın 1939’da anavatana katılmasının uluslararası hukuk ve diplomasi temelinde elde ettiğimiz tarihi başarılardan biri olduğunu sözlerine ekledi.
Aynı Anda Farklı Coğrafyalarda Bulunması Gereken Bir Türkiye Var
Ülkemizin çok yoğun bir dış politika gündemi olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu: “Dış politika artık sadece diplomatların, dışişleri bakanının yürüttüğü bir alan olmaktan çıktı. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bir taraftan parlamenter diplomasi diğer taraftan üniversitelerimizin yurt dışındaki temasları, iş insanları, sanatçılarımız, gençlerimiz Türk Dış Politikası içinde çok önemli aktörler haline geldi. Yoğun bir dış politika gündemimiz var. Türkiye gibi tarihi derinliği olan büyük bir ülkenin dış politikasının yoğun olması son derece doğaldır. İki gün önce Karabağ’daydık. İşgalin ardından Azerbaycan, Karabağ’ı ihya ediyor. Biz de kardeşlerimize her konuda olduğu gibi bu konuda da her türlü desteği veriyoruz. Yeni havaalanları, tarım projeleri, yeni yollar ve demiryolları ile işgalin ardından bu bölgeyi yeniden ihya ediyoruz. Hafta başında da Türk Devletleri Teşkilatı bakanlar toplantısına ev sahipliği yaptık. Geçen hafta Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte Asya’da İş Birliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı’na katıldık. Dünya değişirken, Asya değişirken, dengeler değişirken bütüncül bir yaklaşımla tekrar oralara geri dönmemizin vurgusunu yapıyoruz. Yine Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte Prag’da Avrupa Siyasi Topluluğu Toplantısına katıldık. Bu yeni girişimin içinde yer alarak karar masasında olmamız kaçınılmazdır. Avrupa ve Asya’da olduğu gibi dünyanın her yerinde bunu yapmaya çalışıyoruz." dedi.
Toplumsal ve Teknolojik Gelişmeler Hızla Değişiyor
Toplumsal ve teknolojik gelişmelerin birbirini kovaladığı, uluslararası gelişmelerin baş döndürdüğü bir dönemde olduğumuzu söyleyen Bakan Çavuşoğlu: “Dünya çok hızlı değişiyor, adapte olmakta ve takip etmekte hepimiz zorlanıyoruz. Artık değişimin kendisi sistem olmaya başladı. Her alanda olduğu gibi diplomaside de değişimi yakalamaya çalışıyoruz. Değişimi yakalayamazsanız, yön veremezseniz değişim sizi yönetir, yönlendirir. Bu bağlamda özellikle günümüzü geçmişten ayıran kollektif zekâya çok önem veriyoruz. Kollektif zekâyı oluşturan bazı temel unsurlar var. Vizyoner ve güçlü liderlik, yüksek yeteneğe sahip bireyler, birlikte çalışma isteği ve becerisi gibi unsurlar... Biz de başta dış politikamız olmak üzere devlet yönetiminde bu sinerjiyi yakalamaya çalışıyoruz. Bugün Kafkaslarda, Balkanlarda, Afrika’da, Asya’da güçlü bir Türkiye varsa bu yaklaşımın sonucudur. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bakanlığımız, tüm yurtdışındaki temsilciliklerimiz, TİKA’mız, AFAD’ımız, Kızılay’ımız, Yurtdışı Türkler Başkanlığımız, Diyanet İşleri Başkanlığımız, Maarif Vakfımız, Türk Hava Yollarımız, üniversitelerimiz gibi birçok unsurumuzla dünyanın her tarafında bu ortak akılla hareket ediyoruz.“ dedi.
Dijital Diplomasiye Büyük Önem Veriyoruz
Geleceğin diplomasi sahasına hazırlık yapmayı hedeflediklerini ifade eden Çavuşoğlu: “Bu yenilikçi anlayışla başlattığımız bir başka girişim dijital diplomasidir. Dijital diplomasiyi pandemi başlamadan önce başlatmıştık. Pandeminin başlamasıyla ne kadar isabetli karar aldığımızı görmüş olduk. Dijital dünyanın sağladığı imkânları dış politikanın analizlerinden konsolosluk hizmetlerine kadar etkin bir şekilde kullanmaya çalışıyoruz. Dış politikadaki bu değişimi insan gücüyle takip etmek ve analizini yapmak ve ona göre politika oluşturmak kolay değil, o yüzden dış politika analizlerini ve unsurlarını hayata geçirmek için yapay zekâdan yararlanıyoruz.“ dedi. Bakan Çavuşoğlu, konuşmasını öğrencilerle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek sonlandırdı.
Programa Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanı sıra Hatay Valisi Rahmi Doğan, AK Parti Hatay Milletvekilleri Hüseyin Yayman, Hacı Bayram Türkoğlu, Abdulkadir Özel, Hüseyin Şanverdi, Sabahat Özgürsoy Çelik, Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Kaya ile il protokolü, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Etkinlik sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Kaya tarafından Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu’na hediye takdim edildi.






