Mavi ve Deniz isimli Deniz Kaplumbağaları Samandağ’da Özgürlüğüne Kavuştular

Üniversitemiz Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Tedavi Merkezinde tedavileri tamamlanan Mavi ve Deniz isimli Chelonia mydas ve Caretta caretta türü 2 deniz kaplumbağası, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü Hatay Şube Müdürlüğü ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (HMKÜ) Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım, Tedavi ve Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEKİYM) iş birliği ile düzenlenen etkinlikte özgürlüğüne kavuştu.

Etkinlikte açıklama yapan Hatay HMKÜ DEKİYM Müdürü Prof. Dr. Muhammed Enes ALTUĞ; “Bu yıl tedavi için Üniversitemizdeki Merkezimize toplam 14 yaralı kaplumbağa (CC:9, CM:5) geldi. Bunlardan 2 kaplumbağamızın tedavisi tamamlanarak bugün Samandağ denize bıraktık. Bu kaplumbağalardan C. mydas 80 kg ağırlığında dişi bir bireydi ve maalesef yumurtlamaya geldiği Samandağ sahilinde köpeklerin saldırısında uğramıştı ve arka yüzgeçlerinde derin ısırık yaraları vardı, gerekli cerrahi müdahale ve tedavilerini yaptık, ısırık yaralarına dikiş uyguladık. Yoğun bakım havuzlarımızda 38 gündür gerekli post operatif bakımlarını yaptık ve yaraları iyileşti. Diğer kaplumbağamız İskenderun sahilinden gelmişti. 51 kg ağırlığında dişi bir Caretta caretta idi. Bu kaplumbağanın ise dalamama sorunu vardı.  4 aylık bir tedavi ve rehabilitasyon sonrası bu kaplumbağa da dalmaya başladı ve bugün bırakıyoruz. Diğer 12 yaralı kaplumbağada ise kafa travması, kronik paraziter invazyonlar, özefagusta olta, dalamama sorunu gibi rahatsızlıklar vardı. Bunlardan bir kısmı çok kötü agoni ve şok durumunda geldikleri için öldüler. 3 kaplumbağanın tedavisi ise devam ediyor.

Köpek saldırıları nedeniyle son dört yılda toplam 12 adet yumurtlamaya gelen erişkin dişi Yeşil Kaplumbağayı kaybettik. Bu kaplumbağalarımızın sezonda bir-iki defa yumurta bırakacaklarını düşündüğümüzde yaklaşık 1500-2000 arası bir yavruyu da kaybetmiş olduk. Bu nedenle başıboş köpeklerin yumurtlamaya gelen kaplumbağalara saldırmalarını ve öldürmelerini acilen önlemememiz gerekmektedir.

Üniversitemizde tedaviler Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKİYM)’nde Hatay DKMP Şube Müdürlüğü ve Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalındaki uzman veteriner hekimlerinde katkısı ile yürütülmektedir.

Tedavisi tamamlanan kaplumbağalarımıza TR kodlu DKMP Genel Müdürlüğüne ait markaları takıyoruz. Hatay sahillerine yumurta bırakmak için gelen deniz kaplumbağa ölümlerini azaltmak için yuvalama alanlarını başıboş köpek saldırılarından korumamız gerekiyor. Koruma tedbirleri için yerel belediyelere ve duyarlı STK’lara önemli görevler düşmektedir.” dedi.

Samandağ Çevlik sahilindeki bırakma etkinliğine DEKİYM Müdürü Prof. Dr. Muhammed Enes ALTUĞ, DEKİYM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Cafer Tayer İŞLER, Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Elemanları Dr. Öğr. Üyesi Ziya YURTAL, Dr. Öğ. üyesi Ömer KIRGIZ, Tarım ve Orman Bakanlığı DKMP Genel Müdürlüğü 7.Bölge Hatay Şube Müdürü Cüneyt ÇAĞLAR, Veteriner Hekim İsmail EMİNOĞLU, Veteriner Hekim Eren CEYLAN, DKMP Kırıkhan Şefi Nuri AKIN ve DKMP Hatay Şubesi koruma görevlileri ile Veteriner Fakültesi öğrencileri ve sahildeki duyarlı vatandaşlar katıldılar.