Büyük zorluklarla kazanılmış bağımsızlık mücadelesinin abidevi ifadesi olan Milli Marş’ın, ülke sathında bütün milleti şamil olarak milli benlik ve kimlik haline dönüştürdüğü belirtilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yer alan 2021/6 sayılı genelgede “Özgürlük, bağımsızlık ve Milli Mücadele’nin en önemli belgelerinden biri olan İstiklal Marşı’nın Milli Marş olarak kabul edilişinin 100. yıl dönümü olması münasebetiyle, 4/5/2007 tarihli ve 5649 sayılı Kanuna 24/12/2020 tarihli ve 7261 sayılı Kanunla eklenen geçici 1’inci madde uyarınca, 2021 yılı İstiklal Marşı Yılı olarak kabul edilmiştir.”

1873 senesinde İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı Sarıgüzel semtinde dünyaya gelen Kurtuluş Savaşı döneminde yaşananları şiirlerine, sözlerine, yazılarına yansıtan, kelimenin tam anlamıyla bir edebiyat dahisi olan ve İstiklal Marşı’nı bizlere kazandıran Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un anısına ithafen; Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi El Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezinin de yer aldığı, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Türk Sanatı ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi, Selçuk Üniversitesi Türk El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi, Kastamonu Üniversitesi Kültür, Sanat Uygulama ve Araştırma Merkezi, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi GSE Bölümü, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Eğitim Fakültesi GSE Bölümü işbirliği ile 12-22 Mart 2021 tarihleri arasında “Uluslararası Davetli İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy Plastik Sanatlar Sanal Sergisi” düzenlenmiştir. Sergi, Türki Cumhuriyetleri başta olmak üzere yurtdışından ve yurtiçinden 136 akademisyen sanatçının katılımıyla çevrimiçi olarak gerçekleştirilmiştir.

Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Yılı olarak anılacak ve kutlanacak 2021 yılı boyunca bütün kamu kurum ve kuruluşları tarafından İstiklal Marşı’nın anlamını ve Kurtuluş Savaşı’nın önemini anlatmak amacıyla İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma etkinlikleri kapsamında düzenlenen bu sergi, https://akademik.adu.edu.tr/aum/tsk/default.asp?idx=31313432 linkinden izlenebilecektir.