|
Üniversitemiz Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezinde tedavisi tamamlanan Caretta Caretta türü deniz kaplumbağası Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım, Tedavi ve Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Hatay Şube Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen etkinlikle özgürlüğüne kavuştu.
Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım, Tedavi ve Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ; “ Bu yıl tedavi için Üniversitemizdeki merkezimize toplam 7 yaralı kaplumbağa) geldi. Bunlardan 4 tanesinde çok parçalı kafa kırıkları, göz ve beyin hasarları vardı, 1 Caretta caretta’da mide ve barsaklarında iki adet olta iğnesi ve ağızdan anüse kadar misina yaralanması mevcuttu ve genel durumu çok kötü ve koma halindeydiler ve maalesef bu 5 kaplumbağayı kaybettik. Bir adet Chelonia mydas türü yeşil deniz kaplumbağamızda ise ağ yaralanması, genel durum bozukluğu ve dalma sorunları vardı ve daha önce tedavi ederek mayıs ayında Samandağ’da denize bırakmıştık. Bugün getirdiğimiz Caretta caretta da ise dalma ve beslenme sorunu mevcuttu ve iki aylık yoğun bir tedavinin ardından dalmaya ve kendi kendine beslenmeye başladı ve tedavisi tamamlanarak bugün Samandağ denize bıraktık.
Üniversitemizde tedaviler Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezinde Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalındaki uzman veteriner hekimler tarafından yürütülmektedir. DKMP Hatay şubesi de tedavi ve rehabilitasyon aşamalarında destek sağlamaktadır.
Tedavisi tamamlanan kaplumbağalarımıza TR kodlu DKMP Genel Müdürlüğüne ait markaları takıyoruz. Hatay sahillerine yumurta bırakmak için gelen deniz kaplumbağa ölümlerini azaltmak için yuvalama alanlarını başıboş köpek saldırılarından korumamız ve balıkçılarımızın daha duyarlı olmaları gerekiyor. Ayrıca bot ve tekne travmaları da özellikle kafa travma yaralanmalarına ve ölümlere neden oluyor. Sürat teknelerinin yuvalama kumsallarına yakın alanlarda faaliyet göstermemesi ölümlerin azaltılması açısından önem arz etmektedir. İyileştirdiğimiz ve tekrar yaşam ortamına kazandırdığımız her bir dişi birey korunmakta olan bu türlerin kumsallarımıza yuvalama, yumurta bırakma, yavru çıkma fırsatını kazandırmakta ve Hatay Doğal Yaşamın Korunması ve devamlılığına önemli katkılar sağlamaktadır. “dedi.
Samandağ Çevlik sahilindeki Caretta bırakma etkinliğine Üniversitemiz Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Turan, Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım, Tedavi ve Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, DKMP Genel Müdürlüğü 7.Bölge Hatay Şube Müdürü Nuri Akın, DKMP Hatay Şubesi koruma görevlileri ile Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Hatay Sağlık Hizmetleri MYO öğrencileri ve sahildeki vatandaşlar katıldılar.
|